Vizitati site-ul nostru:

joi, 2 iulie 2009

Recomandări pentru un stil de viaţă sănătos

1. Alegeţi să aveţi o alimentaţie preponderent vegetariană
2. Preparaţi alimentele prin metode sănătoase: cât mai multe vegetale crude, fierbere în apă, coacere la cuptor. A se evita prăjeala, carbonizările(grătare) şi cuptorul cu microunde
3. Reduceţi aportul de produse din carne la 1-3 ori pe săptămână şi folosiţi doar produse proaspete din carne de vită, pui şi spuneţi un categoric NU mezelurilor
4. Consumaţi minim de 2-3 ori pe săptămână peşte, de preferinţă ton, cod, somon, stavride, şalău, macrou – de preferat proaspăt (sau congelat), sau înlocuiţi cu capsule din ulei de peşte ce conţin acizi graşi din seria Omega 3
5. Înlocuiţi uleiul de floarea-soarelui cu ulei din măsline şi ulei de in
6. Consumaţi puţine grăsimi: sub 30% din caloriile totale, din care grăsimi saturate sub 10%. (grăsimile animale sunt grăsimi saturate)
7. Reduceţi sau mai bine renunţaţi la consumul de tutun, alcool, cafea, ceai negru sau alte droguri
8. Reduceţi cât mai mult consumul de sare. Căutaţi sare neiodată şi fără aditivi (aditivii cei mai folosiţi sunt ferocianura de sodiu şi de potasiu- pe post de antiaglomerant)
9. Consumaţi 6-12 porţii de cereale, pâine şi produse făinoase integrale şi între 5 şi 9 porţii de legume şi fructe proaspete pe zi
10. Consumaţi alimente ce conţin fibre alimentare: pâine neagră, produse din făină integrală, tărâţe de cereale, musli, vegetale rădăcinoase, fructe
11. Urmaţi recomandările piramidei alimentaţiei mediteraneene
12. Mâncaţi cu încredere usturoi, ceapă, hrean, ghimbir
13. Beţi cel puţin 2 litri de lichide pe zi (30ml/ kg corp): apă, lapte, ceai, nectar natural 100%, din care cel putin un litru apă cât mai proaspătă, adică scoasă recent din izvor sau fântână
14. Menţineţi-vă greutatea corporală în limite normale. A se calcula indicele de masă corporală
15. Faceţi zilnic exerciţii fizice (Ex. mers pe jos minim 2 km, grădinărit, sport, s.a.)
16. Nu vă expuneţi timp îndelungat la razele solare. Evitaţi expunerea la soare între orele 11.00 şi 16.00, în special vara. Dacă nu puteţi evita acest lucru, folosiţi creme cu factor de protecţie mare (30-50), pălării şi ochelari de soare.
17. Evitaţi alimentele afumate, conservate cu nitriţi sau cu alţi aditivi. Verificaţi ca produsul să conţină cât mai puţine E-uri
18. Nu consumaţi margarină
19. Consumaţi cât mai puţin zahăr şi prăjituri rafinate. Preferaţi mierea de albine şi fructele dulci.
20. Căutaţi ca tot ceea ce consumaţi să fie cât mai natural şi cât mai puţin prelucrat. Evitaţi produsele chimice, sintetice.
21. Încercaţi să aveţi tot timpul vederi pozitive, optimiste
22. Echilibraţi munca, distracţia şi activitatea
23. Respectaţi ritmul somn, odihnă, relaxare
24. Implicaţi-vă în sfătuirea şi ajutorarea celorlalţi, inclusiv în ceea ce priveşte adoptarea unui stil de viaţă sănătos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu